Lahden ammattikorkeakoulu tavoittelee vetovoimaa ja uutta potkua keskittämällä uuden kampuksensa lähelle yrityksiä.
Huonekaluyritys Iskulta vapautuneisiin entisiin tuotantotiloihin on saaneerattu runsaat 22 000 neliötä uutta tilaa.
– Meillä on kaikki alat nyt saman katon alla. Olemme paljon kiertäneet katsomassa muilla kampuksilla, mutta ihan vastaaviin emme ole törmänneet, sanoo Lahden ammattikorkeakoulun LAMKin projektijohtaja Satu Hyökki.
Ammattikorkeakoulussa on yhteensä noin 5 000 opiskelijaa liiketalouden ja matkailun, muotoilun ja media-alan, sosiaali- ja terveyden sekä tekniikan koulutusaloilla.
Kuuden vuoden projekti, uusi NiemiCampus, on syntynyt keskittämällä toiminnot viidestä eri paikasta. Tilamäärä on vähentynyt entisestä 30–40 prosenttia.

Ammattikorkeakoulun uusien tilojen naapurissa on suuren huonekaluvalmistajan lisäksi parikymmentä muuta yritystä.
Lahtelainen huonekaluyritys on käyttänyt tilojen saaneeraukseen useita kymmeniä miljoonia euroja – voitettuaan ammattikorkeakoulun kampuksesta järjestämän kilpailutuksen.
Korkeakoulusta tulee Iskulle pitkäaikainen vuokralainen, mutta yritys odottaa muitakin hyötyjä.
– Tästä tulee merkittävä osaamiskeskittymä, josta syntyy opinnäytetöitä, harjoittelupaikkoja, työpaikkoja, start up -yrityksiä ja varmasti niitä uusia tuotteita, mitä me voimme viedä maailmalle, kertoo toimitusjohtaja Arto Tiitinen.
Yritys on jo tehnyt yhteistyötä muun muassa muotoiluopiskelijoiden kanssa, mutta panostuksen tavoitteena on vielä yhteistyö uudelle tasolle.

Uusien ideoiden ristiinpölytystä
Moni ammattikorkeakoulu haluaa kehittää yritysyhteistyötä. Myös esimerkiksi 1 600 yritystä edustava Teknologiateollisuus on linjannut, että paikallisten yritysten tarpeet tulee huomioida opetuksen sisällönsuunnittelussa sekä oppilaitosten päätöksenteossa.
– Alueen elinkeinoelämän tuntemus on ammattikorkeakoulujen erityisvahvuus. Kun oppilaitoksia tulevaisuudessa arvioidaan, niin niiden yhteys ympäröivään yhteiskuntaan korostuu, korkeakoulutuksen ja vapaan sivistystyön osaamisyksikön päällikkö Helka Kekäläinen Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksesta sanoo.
Kun syömme yhteisessä ruokalassa ja kuljemme toistemme tiloissa, ideoiden ristiinpölytystä tapahtuu varmasti. Arto Tiitinen
Lahden kampuksella on noin 900 paikan lounasravintola, jossa ruokailevat opiskelijoiden lisäksi myös esimerkiksi Iskun työntekijät. Tilaratkaisulla ruokitaan myös yhteistyötä.
– Kun olemme samalla alueella, syömme yhteisessä ruokalassa ja voimme kulkea toistemme tiloissa, ideoiden ristiinpölytystä tapahtuu varmasti. Meidän työntekijöiltä vaaditaan uudessa tilanteessa uteliaisuutta ja herkkyyttä, että syntyy tuotannossa hyödynnettäviä ideoita, toimitusjohtaja Arto Tiitinen arvioi.
Uusissa tiloissa on myös yrityksen kalusteita. Hauskana yksityiskohtana ovat keinutuolit.
– Täällä pääkonttorissamme käy paljon vieraita. Kun ulkomaiset vieraat haluavat esimerkiksi nähdä toimivan koulun, voimme käyttää vieraita kampuksella. Teemme tällä hetkellä suomalaista koulua esimerkiksi Omaniin ja Singaporeen.

Pelkät luokkatilat eivät riitä nykyopiskelijoille
Tea Kosunen opiskelee matkailuliiketoimintaa Lahden ammattikorkeakoulussa toista vuottaan. Hän on viime päivät vetänyt opastuskierroksia uusissa tiloissa opiskelijoille.
– Nyt kun olemme saman katon alla, näkee eri alojen opiskelijoita ja voi tehdä entistä helpommin yhteisiä projekteja. Kun olimme eri kampuksilla, en tiennyt tarkasti, mitä muut tekivät.
Tarkoitus on myös, että LAMKin opiskelija voi valita eri alojen opintoja entistä paremmin.
Uuden kampuksen opiskelutilat ovat myös muunneltavissa eri tarpeisiin. Esimerkiksi 600-paikkaisen auditorion pystyy jakamaan kolmeksi pienemmäksi tilaksi. Tämän lisäksi kampuksella on muun muassa laboratorio- , simulaatio- ja kokoontumistiloja.
Tarkoitus on, että täällä viihdytään, eikä tarvitse lähteä kauemmas, jos et halua. Tea Kosunen
Kampukselle valmistuu tämän lukuvuoden aikana muun muassa kuntosali ja joogastudio. Myös opiskelijoiden ylläpitämä baari on avautumassa pian.
Käyttäjätutkimuksessa selvisi, että arjen palvelut merkitsevät opiskelijoille paljon.
– Tarkoitus on, että täällä viihdytään, eikä tarvitse lähteä kauemmas, jos et halua, LAMKin opiskelija Tea Kosunen kertoo.