Vanhusten apuvälinebisnes on kovassa kasvussa. Esimerkiksi Lahden kaupunki satsaa apuvälineisiin tänä vuonna miljoona euroa.
Lahtelainen Eine Vilkman on yksi niistä, joiden elämää apuvälineet helpottavat siinä määrin, että hän voi elää itsenäistä elämää omassa kodissaan, vaikka ikää alkaa jo olla.
- Joka päivä, enemmän ja enemmän rupeaa tarvitsemaan apuvälineitä, hän sanoo.
Suomen lainsäädäntö turvaa sen, että kansalaiset, joiden toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman tai kehitysviivästymän takia, saavat tarvitsemansa apuvälineet maksutta. Kunnan toimittamien apuvälineiden lisäksi ikäihmiset hankkivat entistä useammin itse apulaitteita arjen askareisiin.
Sitä mukaa, kun kysyntä lisääntyy, markkinoille tulee uusia kilpailijoita, jotka haluavat oman siivunsa kaupasta.
- Halpojen kopioiden tulo markkinoille näkyy nyt jo. Tingitään muotoilusta ja materiaaleista. Voi sanoa, että se on harhaanjohtavaa, ja silloin apuväline jää joko käyttämättä tai se saattaa aiheuttaa suoranaisia vaaratilanteita, Harjulakotien palveluneuvoja Paula Myllyvirta sanoo.
Arjen helpotus on pienissä asioissa
Apuvälinemarkkinoille syntyy myös jatkuvasti uusia kauppaliikkeitä. Tavaraa on tarjolla laidasta laitaan.
- Tyypillinen myytävä on purkinavaaja. Sitä menee paljon esimerkiksi lahjaksi. Kotona purkki saatetaan muuten avata esimerkiksi saksilla tai veitsen kärjellä, mistä voi tulla haavoja käsiin. Keittiövälineet ovat kuitenkin vain pieni osa [tarjontaa]. On myös liikkumisen tukemiseen tarkoitettuja välineitä, rollaattoreita, seniorisänkyjä ja niin edelleen, luettelee Ettonetin toimitusjohtaja Arvo Pekuri.
Apulaitteita kaupataan ikäihmisille myös puhelimitse tai ovelta ovelle kiertämällä. Eine Vilkman osaa välttää turhuuksien ostamisen.
- En osta mitä sattuu. Se pitää olla varmaa, mistä ostan, hän sanoo.