Sähköisen reseptin käyttö on yleistynyt nopeasti. Esimerkiksi Lahden kaupungin terveydenhuollossa jo arviolta kolme neljäsosaa annettavista resepteistä on sähköisiä.
Päijät-Hämeen keskussairaala taas on myöntänyt alkuvuoden aikana lähes 105 000 e-reseptiä, mikä on noin 85 prosenttia kaikista tänä aikana myönnetyistä resepteistä.
– Sähköinen resepti tulee kyllä syrjäyttämään paperisen, arvioi Lahden avohuollon ylilääkäri Kimmo Kuosmanen.
Kuosmasen mukaan paperireseptin haluaa osa vanhemmista ihmisistä. Yksi paperireseptin käyttäjäryhmä ovat Kuosmasen mukaan myös lääkkeiden väärinkäyttäjät, jotka eivät halua reseptiensä näkyvän reseptikeskuksen tietokannassa.
E-resepti helpottaa apteekissa asiointia, sillä sen avulla voi ostaa lääkkeitä mistä tahansa apteekista todistamalla henkilöllisyytensä.
Jos tekniikka pettää, reseptilääkkeet jäävät saamatta
Sähköistä reseptiä alettiin ottaa käyttöön noin kolme vuotta sitten, ja pääsääntöisesti järjestelmä on toiminut hyvin. Joskus tekniikka kuitenkin takkuilee, kertoo Tietopalvelupäällikkö Tiina Peltonen Päijät-Hämeen sote-yhtymästä.
– Kolmen vuoden aikana meillä on ollut oikeastaan kaksi mainittavampaa vikaa. Toinen oli keskiviikon vastaisena yönä. Jos silloin on ollut apteekissa tai päivystyksessä, ei ole välttämättä saanut sähköistä reseptiä, sanoo Peltonen.
Myös Yliopiston apteekilla Lahdessa oli alkuviikosta ongelmia sähköisen reseptin kanssa. Lahden keskustan toimipisteestä kerrotaan, että tietoliikenneyhteydet olivat tiistaina useita tunteja poikki teknisen vian takia.
Jos sähköinen resepti ei toimi, mahdollisia vikapaikkoja on monta: Kelan hallinnoima reseptikeskus, terveyskeskusten ja muiden terveydenhuollon toimijoiden järjestelmät sekä apteekkien tietoliikenneyhteydet.