Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä irtisanoo 51 työntekijää. Luvassa on myös lomautuksia. Yhtymän yt-neuvottelut päättyivät tänään iltapäivällä.
Irtisanomisten lisäksi säästöjä haetaan eläköitymisistä. Yhteensä yhtymä karsii 250 henkilötyövuotta.
Eläköitymisiä on 27 ja runsaan 40 henkilötyövuoden vähennys tulee, kun määräaikaisia virka- ja työsuhteita jätetään täyttämättä.
Myös sijaisten käyttöä vähennetään ja liikkeenluovutuksilla karsitaan yli 60 henkilötyövuotta. Lisäksi yhtymä karsii noin viisi henkilötyövuotta erikoistumispaikkoja vähentämällä ja osa-aikaistamisten kautta. Uudelleensijoittamisia on 40.
3 500 lomautetaan ensi vuonna
Henkilöstösupistukset kohdistuvat hyvinvointiyhtymän kaikkiin toimintoihin ja koko henkilöstöön.
Hyvinvointiyhtymän säästövalikoimassa on myös lomautukset. Määräaikaisia lomautuksia on ensi tammikuusta alkaen syyskuun loppuun välisenä aikana.
Lomautukset koskevat noin 3 500 työntekijää tai viranhaltijaa. Lomautukset kestävät tehtävästä riippuen seitsemän tai 14 päivää.
Yhtymän hallintoa aiotaan kevennetään kaikilla tasoilla ja esimiestehtäviä järjestellään uudelleen. Yhtymän johto aikoo tarkastella organisaatiorakennetta vielä yt-prosessin jälkeen.
Ammattijärjestöt: Neuvotteluvelvoite ei täyty
Työnantaja ja henkilöstö eivät saaneet aikaiseksi yksimielisyyttä. Tehyn pääluottamusmies Kirsi Lehtimäki sanoo, että neuvottelutavoite ei ole täyttynyt:
– Työnantaja ei ole esittänyt miten lomautukset kohdentuvat. Henkilöstöllä ei ole ollut vaikuttamismahdollisuutta.
Lehtimäki kritisoi myös sitä, että tilat ja vuokrat jätettiin pois neuvottelupöydästä.
– Kahdesta kolmeen miljoonaa olisi voitu vähentää sieltä.
Tehy ja Super ovat jättäneet kannanoton, jossa sanotaan, että henkilökunta tekee jo nyt työtään jaksamisen äärirajoilla.
Ammattijärjestöt ovat harmistuneita myös siitä, ettei yt-neuvotteluissa tarkasteltu organisaatiorakennetta tai toimialojen välisiä siiloja.
Ammattijärjestöt ovat huolissaan myös yhtymän työnantajamaineesta.
– Nyt julkisuuden ryvettämä imago ei enää houkuttele uusia työntekijöitä, vaan ne vähäisetkin terveydenhuollon ammattilaiset karkaavat pääkaupunkiseudulle, kannanotossa lukee.
Karut luvut puhuvat puolestaan
Yhtymän kuluvan vuoden alijäämä on painumassa 38,5 miljoonaan. Vielä keväällä yhtymästä arvioitiin alijäämän jäävän 33,8 miljoonan euroon.
Yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola sanoo, että tilanne on valitettava ja raskas.
– Prosessi on koetellut koko henkilöstöämme. Toisaalta yhtymän talousvaikeudet ovat äärimmäisen vakavia, ja sopeuttamiset on välttämätöntä toteuttaa, sanoo Erhola.
Elokuun alkupuolella alkaneiden neuvottelujen tavoitteena on ollut löytää 15 miljoonan euron säästöt sekä kuluvalle että ensi vuodelle. Henkilöstön vähennystarpeeksi ilmoitettiin neuvottelujen aluksi 250.
Kuntien omistama hyvinvointiyhtymä on maakunnan suurin työnantaja. Sen palveluksessa työskentelee noin 7 000 henkilöä.